Riscul de a dezvolta o infecție respiratorie este considerabil mai mare în cazul în care organismul este slăbit în urma unor boli cronice (diabet zaharat, hipertensiune, hepatită, astm, boli pulmonare etc.) sau stări fiziologice speciale (sarcină, lăuzie). Mai vulnerabile sunt și extremele de vârstă, respectiv copiii mici și persoanele de peste 65 de ani.
Atenție!
Parintii trebuie să știe că răcelile frecvente sunt inevitabile în momentul în care copilul intră în colectivitate (creșă sau grădiniță), acestea făcând parte din procesul normal de dezvoltare a imunității individuale. Totodată, e important de reținut că bunicii care îngrijesc copiii pot face forme mult mai grave de boală, uneori asimptomatice.
Infecțiile de tract respirator superior sunt în proporție de 90% de natură virală. În declanșarea lor sunt implicate o paletă largă de virusuri, cu multiple serotipuri, care suferă frecvent mutații.
Răceala comună, zisă și guturai, poate fi cauzată de sute de virusuri diferite: rinovirus, parainfluenza, coronavirus, adenovirus, coxsackie, echovirus, paramixovirus, virusul sincițial respirator, enterovirus, metapneumovirus.
Dintre acestea, rinovirusurile sunt cele mai prolifice. Cercetătorii au catalogat peste 100 de rădăcini distincte și estimează că ele sunt responsabile de circa 30-50% din toate răcelile. Coronavirusurile – de alte 10-15%, în special iarna și la începutul primăverii. Cauzele a 20-30% dintre răcelile considerate virale rămân neidentificate.
(!) Aviz părinților: nu administrați copiilor și adolescenților aspirină! Până la vârsta de 18 ani aceasta este contraindicată, deoarece poate determina o reacţie adversă foarte gravă, cu potențial fatal și importante sechele neuropsihice, ce poartă numele de sindrom Reye.