Odată cu modificările de umiditate și coborârea mercurului din termometre, scade și capacitatea de apărare a mucoasei respiratorii. A nasului și gâtului în special, cele care vin primele în contact cu agenții patogeni.
Care-i legătura cu frigul?
În mod incontestabil, în anotimpul rece numărul infecțiilor respiratorii crește semnificativ. Cu toate acestea, nu frigul este problema. El nu este o cauză propriu-zisă a răcelii sau gripei. Motivul pentru care răcim mai des în această perioadă a anului este mai degrabă faptul că petrecem mai mult timp în spații închise și aglomerate, ceea ce favorizează transmiterea virusurilor. De altfel, și în zonele tropicale, răcelile fac ravagii în sezonul ploios, când oamenii stau mai puțin afară și mai mult în interior, în contact direct cu alte persoane.
În ceea ce privește gripa, există dovezi care arată că aceasta se răspândește cel mai eficient la temperaturi și umiditate scăzute. În consecință, în emisfera nordică, este mai des întâlnită în intervalul noiembrie-februarie.
Atenție la variatiile de temperatura
Vremea neprietenoasă poate fi indirect responsabilă de apariția virozelor, întrucât determină vasoconstricția și uscarea mucoasei nazale, ceea ce conduce la o filtrare insuficientă a agenților patogeni din aer. Pe de altă parte, la revenirea într-un mediu închis, cu aer cald, se instalează vasodilatația, însoțită de scurgeri nazale. Uneori, acest ciclu are drept efect o congestie nazală suficient de puternică, încât predispune la respirația pe gură, lăsând astfel cale liberă virusurilor să pătrundă în tractul respirator.
In aceasta perioada cand ne confruntam cu epidemia de gripa, este foarte important sa avem la indemana primul ajutor in forma pastilelor masticabile de Esberitox®N Tablete care au efect antiviral si stimulare a formarii de anticorpi la poarta de intrare a infectiei, adica tractul respirator. Studiile clinice au demonstrat ca Esberitox®N Tablete administrat de la primele semne de viroza, scade perioada de boala cu 3 zile.