Sa avem grija de imunitatea bunicilor

 

Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se apara de agentii patogeni – virusuri, bacterii, paraziti si toxine. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule si molecule (anticorpi) al carui rol este sa asigure protectia impotriva agresorilor. Pe masura ce speranta de viata a crescut, la fel si incidenta afectiunilor legate de varsta.

Sistemul imun detecteaza agentii patogeni, ii distruge si, foarte important, memoreaza antigenul pentru a putea reactiona prompt si data viitoare cand il va intalni. Imunitatea poate fi innascuta sau naturala – este imunitatea cu care ne nastem si care nu se modifica in cursul vietii sau poate fi dobandita, cand se instaleaza in urma contactului cu diferite microorganisme sau postvaccinare.

Imunitatea si varsta

Pe masura ce imbatranim, capacitatea sistemului nostru imunitar de a ne apara scade, ceea ce contribuie la cresterea ratei de imbolnavire. Probabil că, tot așa cum la 70 de ani nu mai putem alerga ca la 20, nici sistemul imunitar nu mai e la fel de vioi. Sistemul imunitar e alcătuit și din celule T care atacă alte celule ce produc îmbolnăviri. Pot „ține minte” un invadator și apoi pot apăra mai bine organismul împotriva acestuia. La vârste mai înaintate, corpul produce mai puține celule T. Pe lângă faptul că există mai puține celule imunitare în corp, cele deja prezente nu comunică la fel de bine unele cu altele. Aceasta înseamnă că au nevoie de mai mult timp pentru a reacționa la microorganismele nocive. Corpul produce nu doar mai puține celule T, ci și celule albe ale sângelui, astfel încât își revine mai greu în urma îmbolnăvirilor, infecțiilor sau traumatismelor.

In timp ce unii oameni îmbatranesc sanatos, concluzia mai multor studii este ca, în comparatie cu persoanele mai tinere, persoanele în varsta au mai multe sanse sa contracteze boli infectioase si, chiar mai important, mai mult sa moara din cauza lor. Infectiile respiratorii, gripa si în special pneumonia reprezinta una din principalele cauze de deces la persoanele de peste 65 de ani din întreaga lume.

Prin Esberitox®N Tablete se mentine performanta sistemului imunitar la cote maxime si dupa varsta de 50 ani. Un efect similar sustine puterea de aparare a sistemului imunitar slabit al persoanelor suferinde de boli cronice, stresate, dupa diferite terapii (antibiotice, chimioterapice), persoane care fac infectii mai des si de durata. Esberitox®N Tablete le va ajuta sa scurteze si sa amelioreze evolutia infectiilor.

O reducere a raspunsului imun la infectii a fost demonstrata prin raspunsul persoanelor în varsta la vaccinuri. De exemplu, studiile asupra vaccinurilor antigripale au aratat ca pentru persoanele cu varsta peste 65 de ani, vaccinul este mult mai putin eficient în comparatie cu copiii sanatosi (peste 2 ani). In ciuda reducerii eficacitatii, vaccinarile pentru gripa si S. pneumoniae au scazut semnificativ ratele de boala si deces la persoanele în varsta, în comparatie cu cele nevaccinate.

Nutritie si imunitate

Se pare ca exista o legatura între nutritie si imunitate la persoanele in varsta. O forma de malnutritie care este surprinzator de comuna chiar si în tarile bogate este cunoscuta sub numele de „malnutritie micronutrienta”. Malnutritia cu micronutrienti, în care o persoana este deficitara în unele vitamine esentiale si urme de minerale care sunt obtinute sau completate de dieta, poate fi frecventa la varstnici. Persoanele în varsta tind sa manance mai putin si adesea au mai putina varietate în dietele lor.

Imunizarea adulților se face de obicei prin mijloace naturale și nu prin vaccin, deși vaccinul antigripal poate fi administrat persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Imunizarea naturală se poate face la orice vârstă și în orice anotimp, deși e de preferat să se realizeze toamna și primăvara. Medicamentele pentru imunitate, din surse naturale sau vitaminele pot susține organismul în lupta împotriva îmbolnăvirilor.

Complex imun-activ unic

Impotriva virusurilor, pentru o imunitate puternica!