Gripă sau răceală?

 

În mod incontestabil, în anotimpul rece numărul infecțiilor respiratorii crește semnificativ. Cu toate acestea, nu frigul este problema. El nu este o cauză propriu-zisă atunci când contractăm gripă sau răceală.

Care-i legatura cu frigul?

Motivul pentru care răcim mai des în această perioadă a anului este mai degrabă faptul că petrecem mai mult timp în spații închise și aglomerate, ceea ce favorizează transmiterea virusurilor. De altfel, și în zonele tropicale, răcelile fac ravagii în sezonul ploios, când oamenii stau mai puțin afară și mai mult în interior, în contact direct cu alte persoane.

În ceea ce privește gripa, există dovezi care arată că aceasta se răspândește cel mai eficient la temperaturi și umiditate scăzute. În consecință, în emisfera nordică, este mai des întâlnită în intervalul noiembrie-februarie.

Cum le diferentiem

Până şi doctorii au dificultăţi în a face diferenţa intre cele două, o gripă sau o răceală obişnuită atunci când observă simptomele pacientului.

  • În cazul unei răceli, majoritatea oamenilor au gâtul iritat, apoi le curşe nasul şi ulterior ar putea tuşi. Aceste simptome, cât şi febra şi durerea de cap, pot ţine câteva zile, iar persoanele pot fi apatice în acestă perioadă.
  • Prin comparaţie, simptomele gripei te lovesc toate deodată: Un pacient cu gripă are dureri de cap şi musculare, începe o tuse seacă, vocea răguşită, apar dureri în gât şi febra ridicată (până la 41 de grade Celsius), deseori însoţită de frisoane. Persoana vrea să stea mai mult în pat, se simte extenuată, nu are poftă de mâncare şi poate dormi ore în şir.
  • Un guturai obişnuit trece de regulă în câteva zile şi majoritatea simptomelor dispar în aproximativ o săptămână. Gripa este dificilă, poate ţine o persoană la pat cel puţin o săptămână, iar în unele cazuri sunt necesare câteva săptămâni pentru ca persoana să îşi revină complet.
Tratamentul imediat dupa instalarea racelii


Tratamentul
este unul simptomatic. El vizeaza reducerea temporara a simptomelor si trebuie administrat imediat ce se anunta instalarea racelii. Congestia nazala si rinoreea pot fi combatute cu decongestionante (GripStop la copii), antihistaminice (Narivent la copii sau o combinatie a celor doua. Consumul de lichide (minimum 8 pahare cu apa pe zi) si expectorantele ajuta la eliminarea secretiilor si diminuarea tusei. Antitusivele nu sunt indicate atunci cand tusea este productiva. Antibioticele nu se utilizeaza, avand in vedere originea virala a racelii, dar sunt utile atunci cand apar complicatii bacteriene, precum sinuzita sau otita. Si bineînțeles, SprayAntiviral la poarta de intrare a virușilor).