Ce este raceala si ce se intampla cand racim?
Agentii infectiosi, mai ales virusurile, sunt foarte flexibili, permanent orientati sa infecteze prin inmultire exponentiala. Pentru a proteja corpul de aceasta agresiune exista sistemul imunitar, un sistem complex de celule si mediatori.
Inteligent, interconectat, eficient:
Sistemul imunitar uman
Imediat ce agentii patogeni externi patrund in corp, organismul incepe sa se lupte cu ei. Responsabil de acest lucru este sistemul imunitar.
Circuland prin sange, “trupele” sale de paza si protectie se asigura ca virusii si bacteriile sunt sub control. Se produc antircorpi. Acestia provin din celule speciale ale sistemului imunitar, care se ataseaza de agentii patogeni si formeaza asa-numitul complex virus-antivirus. Asta imobilizeaza patogenii iar acestia nu mai pot penetra alte celule, multiplicarea virusului fiind oprita. In plus, virusurile sunt marcate pentru alte celule de aparare.
Sistemul imunitar trimite celule macrofage in tesutul afectat. Acestea detecteaza virusul marcat – respectiv complexul virus-antivirus. Bacteriile si alti intrusi sufera aceeasi soarta. Celulele de aparare inconjoara acest complex si bacteriile fagocitare si il consuma.
Apetit pentru germenii periculosi:
Macrofagele sunt trupele de interventie ale organismului uman
Ce s-ar intampla daca niste straini v-ar invada casa si ar vrea sa se instaleze acolo? Ati chema politia si i-ati da afara.
Sistemul imunitar functioneaza intr-un mod similar. Trimite celule macrofage in tesutul afectat. Acestea detecteaza virusurile marcate, asa-numitele complexuri virus-antivirus, precum si bacteriile. Macrofagele inconjoara complexurile virus-antivirus si bacteriile si le consuma.
Dusmanul patogenilor
De ce sistemul imunitar are nevoie de anticorpi
Odata patruns in corp, virusul gripal incearca sa se multiplice. Pentru a face acest lucru, acesta trebuie sa penetreze celulele din organism. Anticorpii sunt celule speciale produse de sistemul imunitar care se ataseaza de patogeni si formeaza complexul virus-antivirus. Aceasta impiedica virusurile sa patrunda in alte celule, multiplicarea lor fiind astfel oprita.
Astfel virusurile nu se mai pot inmulti, iar complexul este preluat si distrus de “gunoieri” – celulele macrofage.
Invizibil, agresiv, gata de multiplicare:
Cum actioneaza virusul racelii
In fiecare iarna circula o multitudine de virusuri care se aduna dupa principiul bulgarelui de zapada, raspandindu-se cu usurinta in toate directiile pentru a prinde cat mai multe organisme gazda.
Omul este protejat de invazia dusmanilor microscopici prin bariere eficiente cum sunt pielea si mucoasele. Daca insa mucoasa cailor respiratorii devine vulnerabila din cauza aerului uscat si cald din incaperi, aceasta permite patrunderea cu usurinta a agentilor infectiosi in organism.
Virusurile racelii comune, rinovirusurile, virusurile gripale, etc. odata patrunsi in organism incep sa se multiplice exploziv iar infectia se declanseaza.
Suferinta incepe cu durere in gat:
Cum imi dau seama ca am racit
Clopotelul racelii este durerea in gat. Cum stim daca ne-am molipsit? Nici un om nu simte cand virusurile patrund prin mucoase in organism. Primele semne le sesizam de abia atunci cand acestea incep sa se multiplice in corp.
In mod tipic simptomatologia racelii incepe in gat, in locul unde aerul din nas patrunde in faringe, mucoasa este ranita si apare durerea la inghitit – semn ca infectia si-a inceput marsul. In acesta faza avem senzatia unei boli usoare.
Nasul infundat, tusea sau durerile articulare si musculare apar abia mai tarziu, cam dupa o zi de la contaminare.
Tuse, febra, dureri:
Simptomele racelii
Nasul infundat, tusea uscata sau cu expectoratie, durerea de gat sunt semne ale inflamatiei cailor respiratorii, care in functie de tipul agentului infectios, se pot manifesta prin diferite simptome mai pregnante.
Primele semne
Infectie constituita
– in prima zi: dureri in gat, care apar la inghitit sau permanent;
– raguseala;
– stranut;
– tuse uscata iritativa;
– picioare reci;
– cap fierbinte;
– oboseala accentuata, moleseala.
– nas infundat;
– tuse uscata sau cu expectoratie;
– bronsii blocate de mucus;
– dureri in gat;
– dureri de cap, articulatii si muschi;
– oboseala, moleseala.