Tuia

Thuja occidentalis este un conifer verde, originar din America de Nord. In tratamente se folosesc ramurele tinere uscate. Tuia are efect antiviral si se utilizeaza in tratamentul afectiunilor acute si cronice ale aparatului respirator.

Substante active:

Uleiul volatil este stimulant si tonic, cu efect expectorant, antimicrobian, diuretic, astringent si tonic. Acesta se obtine din ramurele tinere ale arbustului, recoltate de preferinta vara, cand continutul de substanta activa este optim.

Utilizare:

Arbustul de tuia este atestat ca planta medicinala inca din secolul 16. In anul 1534, o expeditie catre Golful Sf. Laurentiu a fost surprinsa de venirea iernii in Canada. Din cei 110 membri, 25 au murit de scorbut. Supravietuitorii erau atat de slabiti incat nu si-au putut ingropa camarazii decat in zapada. Liderul expeditiei a luat insa contact cu nativi indieni, care i-au spus despre un tratament eficient al teribilei boli. La sfatul indienilor, coaja si frunzele unui copac din padure (denumit “arbor vitae”, arborele vietii) au fost preparate intr-o fiertura. Remediul naturist a fost testat imediat pe doi dintre marinari: ambii si-au revenit intr-o saptamana. Curand, intreaga expeditie era salvata.

Thujae occidentalis herba