Baptisiae tinctoriae (Indigo salbatic)

Baptisiae tinctoriae (Indigo salbatic) este un arbust originar din campiile si padurile nord- americane, fiind mai frecvent intalnit in apropierea coastelor nisipoase.

Planta are in pamant un rizom din care se desprind radacini secundare. Rizomul are suprafata aspra, ridata si bombata, care acopera un miez fibros, galben- maroniu. Tulpina este inalta si ramificata. Frunzele sunt verzi- albastrui, alcatuite din cate trei foliole mici si rotunjite, iar cand se usuca se inegresc. Florile cresc in varful celor mai inalte ramuri, au culoarea galbena si se aseamana cu cele ale fasolei.

Substante active:

Principalele elemente chimice din compozitia plantei sunt: flavonide, alcaloizi, cumarine, polizaharide, glicozide, rasina, genisteina si biochanina A. Principalele proprietati ale plantei sunt: imunostimulator, imunomodulator, tonic limfatic, antiseptic. In fitoterapie este utilizat rizomul.

Utilizare:

Ca tratament intern se foloseste ca tratament in raceli, infectii ale aparatului respirator, faringita, sinuzita, probleme ale sistemului imunitar, amigdalita, afectiuni ale sistemului glandular – sub forma de infuzie, decoct. Uz extern – ulceratii, rani, furuncule, ulcere bucale, afectiuni genitale feminine – sub forma de comprese, gargara, spalaturi locale.

Baptisiae tinctoriae (Indigo salbatic)